23 Ekim 2012 Salı

Sleeping Dogs

United Front Games tarafından geliştirilen ve Square Enix’in dağıtımcılığını yaptığı Sleeping Dogs temelinde polisiye filmlerinin en çok sevilen türlerinden bir tanesi gizli polis hikayesini barındırıyor.

Yetenekli bir polis memuru olan Wei Shen’in Çin mafyasına sızıp bu kötü tohumu içeriden bitirmeye çalışmasına yardımcı oluyoruz Sleeping Dogs’da.


Açık dünya aksiyon oyunu olarak kategorize edilen Sleeping Dogs bu tanıma %100 uyan bir yapıya sahip. Her yerinden aksiyon fışkıran ve geniş bir serbestlik tanıyan oyun bu yönü ile GTA’ya benziyor.

Açıkçası genel bir açıklama yapacak olursak Sleeping Dogs'un atmosfer ve tasarım olarak GTA’ya,  oyun mekaniği ve akrobasi açısından Assassin’s Creed’e, dövüş sistemi açısından da Rocksteady’nin Batman oyununa benzediğini söyleyebiliriz. Fakat yine de United Front bu üç öğeyi farklı bir şekilde harmanlayıp kendine özgü yeni bir oyun yapmayı gerçekten iyi başarmış.


Sleeping Dogs’da her ne kadar GTA ve AC esintileri bulunsa da onlarda olmayan Batman benzeri bir karakter geliştirme seçeneği bulunuyor. Farklı kategorilere ayrılan bu bölümde Cop, Triad, Melee, Face Advantages ve Health bölümleri mevcut. Bunlar size farklı yönlerde geliştirmeler sağlarken o geliştirmeler de oyunun farklı mekaniklerine etki ediyor.

Sleeping Dogs’un, özellikle üçüncü şahıs aksiyon oyunlarında artık moda olan "basit dövüş mekanikleri ile aksiyon dolu sahneler" temalı bir dövüş sistemi mevcut.

Dövüş sisteminde sadece iki tuş kullanıyorsunuz; farenizin sol tuşu ve sağ tuşu. Sol tuş saldırı yapmanızı sağlarken sağ tuş ise karşı saldırı geliştirmenize imkan sağlıyor. Karşı saldırı yapacağınız zaman, size düşmanın çevresini kırmızı ile kaplayarak belirtiliyor. Bu anda Shen diğer bir rakibi ile uğraşırken gelen saldırıyı da oldukça güzel şekilde engelleyebiliyor. Saldırı tuşunda ise kombolar ile rakiplerinizi alaşağı edebiliyorsunuz.


Uzak Doğu’nun vazgeçilmezi gece pazarları, Amerikan sentezi ile bütünleşmiş sosyetik Çin mekanları, mimari yapılar vs. derken bir Uzak Doğu şehrinde yaşadığınızı hissediyorsunuz. Zaten görevleri yaparken bu duygu size yoğun olarak verilmeye çalışılmış ancak free-ride şeklinde dolaştığınızda da buranın bir Liberty City veya onun Çin mahallesi olmadığını da anlıyorsunuz. Fakat bu konudaki tek sorun etraftaki diğer insanların detaylarındaki sınırlar.

Aksiyon dolu bir maceranın ve ötesinde pek çok alternatifin size sunulduğu Sleeping Dogs ile uykusuz günler sizleri bekliyor.

Yorum Gönder

Credits